Încetinește! (2)
luni, 29 noiembrie

„Nu vă potriviţi chipului veacului acestuia.” (Romani 12:2)

Societatea noastră atât de tehnologizată produce oameni foarte stresați. Anul viitor vom avea chiar mai puțin timp, pentru că pentru fiecare oră pe care tehnologia ți-o economisește îți consumă încă două.

Autoarea Keri Wyatt Kent scrie: „De fiecare dată când spui «da» la ceva, spui «nu» altor opțiuni. Activismul creștin este tot activism. Nu copia comportamentul… acestei lumi; lumea noastră este grăbită. Ia-ți timp ca să asculți și să porți de grijă. Semnul distinctiv al unui creștin este dragostea și nu poți iubi în viteză”.

Pentru a încetini ai nevoie să:

1) Îți simplifici viața. „Nu fă atâta caz de ceea ce este pe masă… sau dacă hainele [tale]... sunt la modă” (Matei 6:25, traducere după MSG). Pune-L pe Dumnezeu pe primul loc și toate celelalte se vor rezolva. Când Marlene Eissens s-a decis să își schimbe cariera, a plecat la universitate luând cu ea doar lucrurile care încăpeau în mașină. Astăzi este în slujire. Are o casă, dar se opune tentației de a o încărca cu lucruri și donează orice lucru pe care nu l-a folosit timp de șase luni. Ea spune: „Mă simt cu adevărat liberă pentru că, având mai puține lucruri, am libertatea de a mă concentra asupra lui Dumnezeu”.

2) Ții Sabatul. Todd Gitlin spune: „Suntem o societate cu nervii la pământ. Ne este greu să ne așezăm și să ne gândim la scopul lucrurilor pe care le facem”. Pune deoparte măcar o zi pe săptămână pentru a te odihni, a petrece timp cu cei dragi, pentru părtășie cu biserica și familia.

3) „Te mulţumești cu ce ai.” (Evrei 13:5) Vei fi mereu tentat să gonești, dorindu-ți lucruri mai multe și mai frumoase, dar vei crește mai aproape de Dumnezeu doar atunci când Îi faci mai mult loc în viața ta. După cum spune J.I. Packer: „Îl dezonorăm pe Dumnezeu atunci când declarăm că ne este Mântuitor și ne este de ajuns și apoi umblăm de colo-colo nemulțumiți”.