Păcatele tale tipice (2)
marţi, 22 octombrie

„Fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul.” (Efeseni 4:32)

Din pricina felului în care suntem creați, adesea ne trezim atrași de anumite păcate. Drept urmare, domeniile în care tindem să dăm dovadă de slăbiciune sunt previzibile, întrucât sunt mereu aceleași. E ca și cum am avea un anumit „profil” când vine vorba de păcate. În cartea sa, Signature Sins: Taming Our Wayward Hearts [Păcatele specifice: Cum să ne îmblânzim inima rătăcitoare], dr. Michael W. Mangis identifică nouă astfel de tipare, folosind un sistem antic, numit eneagramă. Este un sistem oarecum controversat, deoarece a fost folosit de multe tradiții spirituale. Se crede, însă, că la originea creării lui au stat ideea celor șapte păcate de moarte și cea a roadelor Duhului, și prin urmare poate fi aplicat într-un context creștin. Pentru a te ajuta să devii mai conștient de propria-ți vulnerabilitate și să îți pregătești o strategie de apărare în domeniul în care ești cel mai susceptibil să aluneci, în următoarele zile vom analiza aceste nouă tipare de păcat și tipurile de persoane care sunt cele mai predispuse să se lupte cu ele.

Reformatorii. Reformatorii sunt atrași de ideea de perfecțiune. Au standarde înalte de excelență și cea mai mare temere a lor este aceea de a avea defecte. (Sunt chirurgi foarte buni și jucători de golf excepționali.) În ipostazele lor cele mai bune devin luptători pentru cauze nobile, gardieni și profeți. Dar pentru că se luptă cu perfecționismul și cu obiceiul de a se crede mai buni decât sunt, au tendința să îi judece pe cei ale căror standarde nu sunt atât de înalte. Profetul Amos este un exemplu foarte bun. El scrie despre o „cumpănă” care arată cât de departe sunt oamenii de standardele lui Dumnezeu (vezi Amos 7:7-8). Scriindu-le unor reformatori, Pavel spune: „Fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Cristos.”

În calitate de reformator, cea mai mare provocare pentru tine va fi să dai dovadă de dragoste, răbdare și har în raporturile tale cu ceilalți. Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, poți să faci asta.